Peste 60 de mândreni, în costume populare, au promovat timp de 3 zile noul lor proiect „MÂNDRA – satul cu pânze, ceapă şi poveşti”, în Cetatea Făgăraşului! În cadrul unui program european...
Pită de casă, ceapă roşie de Făgăraş, slănină, brânză şi rachiu, gemuri şi siropuri, scovărzi, plăcinte pe vatră, ceaiuri şi verdeţuri tradiţionale. Cu toate acestea şi multe altele, au venit de acasă mândrenii, de la cei mai mici la cei mai mari, ca să se mândrească cu ele într-o expoziţie inedită şi să le ofere înspre degustare sub egida Slow Food Ţara Făgăraşului. Reprezentanţi ai Irozilor, ai Cetei de feciori şi fete, ai şezătorii cu lada de zestre realizată extraordinar de frumos de „drumene”... Demonstraţii live ale fetiţelor din atelierul de creaţie suveniruri Mândra Chic, cu broşele lor regionalism care au fost îndelung admirate. Muzeul de Pânze şi Poveşti din Mândra - cu o expoziţie inedită şi în premieră, de ţesături în rame vechi. Impresii foto din turul lumii, ale suveicii călătoare a Mamei Ruţa din Mândra într-o altă expoziţie spectaculoasă. Teatru şi proiecţii de filme istorice româneşti. Toate între zidurile străvechi ale Cetăţii Făgăraşului în cadrul Târgului de Produse Tradiţionale - un proiect REGIO. Parteneriat Uniunea Europeană, Guvernul României, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Primăria Făgăraş, Instrumente Structurale (2007 - 2013)
Corneliţa şi Mihaela - nurorile lui Gheorghe Didu, care au pregătit zi de zi, cu atenţie şi pricepere, fiecare stand de expunere din curtea interioară a cetăţii.
.........................................................................
PLĂCINTE ŞI SCOVĂRZI...
plăcintăresele cu primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, cel care a invitat proiectul "Mândra - satul cu pânze, ceapă şi poveşti" în cadrul acestui program european...
Livia lui Rostoceanu şi Aurica lui Ilie al Cojocarului - la standul lor de plăcinte (plăcinte pe vatră, plăcinte în cuptor, plăcinte în tavă cu orez şi griş, plăcinte speciale în tigaie, plus cozonaci făcuţi de Mimi)
........................................
TARABA VERDE....
Standul pentru vegetarieni:) pregătit de Mariana şi Ionel Cornea, cu fel de fel de frunze din grădină, cu tarhon în oţet şi cu fetiţele zâmbitoare şi frumoase (Diana şi Andreea, alături de prietena lor Ionela şi Alex Leancu)
.........................
ATELIERUL DE SUVENIRURI mândra chic
Fetiţele de la atelierul de suveniruri Mândra Chic au expus şi au creeat, pe loc, câteva zeci de broşe cu suprapuneri de regionalisme, admirate de toată lumea. Georgiana Bera, Ana şi Elena Dobrotă, Diana şi Andreea Cornea, Andreea Taflan, Alexandra Comşa, Antonia Zară şi Angela lui Leancu...
...........................................
CEATA DIN MÂNDRA - GAZDE ŞI GHIZI
Câţiva din reprezentanţii Cetei de feciori şi fete: Alexandra lui Gicu Domnului, Andreea şi Cătălina lui Ciopligan, băiatul lui Costică Chima
...........................
CEAIURI SI IERBURI DE LEAC...
...........................
CEAIURI SI IERBURI DE LEAC...
Standul cu ceaiuri şi plante de leac, pregătit tot de Mariana şi Ionel Cornea şi fetiţele din atelierul Mândra Chic ( Mădălina lui Codiţă, Georgiana Barbu, Cristina lui Becu, Roxana Itu, Andreea Marin şi Antonia Zară)
...................................
MUZEUL DE PÂNZE ŞI POVEŞTI - MÂNDRA
Ţesături în rame vechi - expoziţie de promovare a Muzeului de Pânze şi Poveşti din Mândra - care e în lucru (în sus, la Florea, în casa de lângă vechea coperativă) Reprezentanţii Irozilor, foarte harnici şi de nădejde (Gemenii Vetuchii lui Sică, Ciprian a lui Barbu, Andrei Bădilă)
.....................................
CEAPA ROŞIE DE FĂGĂRAŞ din Mândra...
.....................................
CEAPA ROŞIE DE FĂGĂRAŞ din Mândra...
Oara lui Bera de pe drum, împreună cu cumnata sa, Lili. Şi standul cu ceapă roşie de Făgăraş.
PITA DE CASĂ...
Lenuţa Tavistii - şi standul cu pită de casă . Aşa de bună, că a gătat un cuptor de 11 pite într-o zi (tăiate în felii mici şi oferite spre degustare) de a mai trebuit să facă unul, a doua zi.
...................................................
nea SCURTU - virtuoz popular la fluier...
Nenea Scurtu, cu fluierul lui, mare prieten cu fierarul invitat tocmai de la Viscri ("satul printului Charles") A cantat de a rasunat cetatea. Iar tanti Cornelia lui Grindei (care a făcut câteva sute de scovărzi şi învârtite) a jucat cu Ionică a lui Ghioarţă, spre admiraţia tuturor.
.........................
GEMURI, DULCEŢURI ŞI SIROPURI DE CASĂ...
Gemurile şi siropurile Gourme Traditional, parte din proiectul "Mândra - satul cu pânze, ceapă şi poveşti"
....................................
SUVEICA DIN MÂNDRA CE COLINDĂ LUMEA
campanie mondială de promovare a satului...
Suveica Mamei Ruţa din Mandra, care colindă lumea! S-a întors acasă pentru câteva zile, după un periplu de 2 ani prin lume! Impresii foto într-o expoziţie inedită, realizată cu sprijinul prietenelor noastre de la Biblioteca Municipală :) De aici, suveica pleacă direct la New York...
...........................
LADA DE ZESTRE ŞI ŞEZĂTOAREA...
Drumenele s-au întrecut pe ele cu lada de zestre şi şezătoarea lor, care a atras atenţia şi sutele de bliţuri ale aparatelor de fotografiat care însoţeau turiştii... (Hirica a lui Pătrânjel şi Maria Marcului au adus de acasă ce aveau ele mai fain prin dulapuri şi lăzi de zestre. Şi au invitat la şezătoare pe Lenuţa lui Costică, Oriţa lui Chima, Vali Cociş, Livia lui Sică, Măriuţa lui Şerban şi pe toată lumea care vroia să poposească puţin de vorbă cu ele...)
Iată şi câteva materiale din presa scrisă şi TV:
Ştire în cadrul Observatorului Antena 1
.................................
Jurnalul National
http://www.jurnalul.ro/timp-liber/culinar/sarbatoare-ca-la-mandra-in-cetatea-fagarasului-588090.html
Un reportaj mai complex găsiţi pe Nova Tv (de la minutul 4 şi 15 ) http://www.impactfagaras.ro/nova/august/12/index.html
..................................
Pe lângă expoziţia din curtea Cetăţii, vineri 12 august, în Sala Dietei a avut loc Conferinţa Naţională a producătorilor de produse tradiţionale din România. Invitaţi: Slow Food Ţara Făgăraşului, Gourme Tradiţional, Alina Zară- - reprezentant şi fondator al proiectului " Mândra – satul cu ceapă, pânze şi poveşti", Christian Macedonschi – preşedinte APDT (Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului) însoţit de Alex PriŞcu - managerul celui mai vizitat punct turistic din România, Castelul Bran, Georgeta Ujupan – director executiv Camera Agricolă Braşov, plus producători de produse tradiţionale, autorităţi, specialişti)
În cadrul acestei conferinţe, au fost oferite 3 diplome de excelenţă. 2 dintre acestea au fost câştigate de mândreni:
1. Pentru cel mai vârstnic şi povestitor producător din Ţara Făgăraşului (Ioan Ghioarţă din Mândra – 83 de ani, care cultivă ceapă de o viaţă) Pe diploma sa scriau următoarele justificări:
„ pentru hărnicia şi dragul cu care a muncit timp de peste 80 de ani pământul Ţării Făgăraşului. Îl recunoaştem şi îl declarăm cel mai în vârstă, respectabil şi povestitor producător de ceapă roşie de Făgăraş din lume. La cât mai multe primăveri cu răsad bogat şi la cât mai mulţi nepoţi care să ducă povestea mai departe. Doamne-ajută! „
2. Şi o diplomă pentru implicare, mobilizare şi, mai ales, pentru cel mai inedit şi interesant proiect din Ţara Făgăraşului, acordată Mândrei . Justificarea de pe diplomă suna aşa:
„ Se acordă comunităţii din satul Mândra, pentru cel mai nou şi inedit proiect de redescoperire, conservare şi promovare a valorilor naturale şi culturale ale localităţii. „Mândra – satul cu pânze, ceapă şi poveşti” este unul dintre programele în faţa cărora merită să îţi scoţi pălăria cu respect. La mai mare, dragi mândreni! „
M a trag din Cocani si din Ungari,dar nu incerca sa ma descoperi,ai facut o treba minunata,nu trebuie sa ne uitam stramosii si obiceiurile lor!!! Sa fim mandrii de BROSCARI!Nu pot uita niciodata casuta bunicilor din MANDRA.Nu stiu daca Mandra va avea locul ei in istoria si geografia tarii.
RăspundețiȘtergere