" Eu sunt de aici si trebuie sa demonstrez ce se poate face intr-o tara unde se zice ca nu se poate face nimic "

marți

povestea cepei rosii de Fagaras, din... Mandra

"aşa, să vază domnii de la oraş cum să face mâncarea bună, sănătoasă, de la ţară... Că ei, când o găsesc  în piaţă zic mereu că-i scumpă. Domnilor dragi, iam de vedeţi cât lucrăm numa pentru ceapa roşie să o creştem mare. Nu punem îngrăşământ în sol, ne rugăm la Dumnezău să dea an bun cu ploi şi soare la timp. Nu stropim contra la buruiană. Săpăm! Şi toamna o împletim cu drag în funii şi o scoatem mândrii la vânzare..."  povestea cepei roşii de Făgăraş - nepreţuită!


Aurica s-a trezit cu noaptea în cap... e mijlocul lui martie, s-a încălzit în sfârşit... în grădină, pe la umbră, încă mai sunt fâşii de omăt îngheţat... dar e deja târziu, aşa că: "hai să punem şi noi ceapa, că toată lumea o pune". "Nănaşa lu Zdrăilă, mai demult, dăde zăpada cu mătura din grădină şi făcea straturile încă de la sfârşitul lui februarie. Ne-am cam puturoşit anul ăsta ".  Gigi a săpat grădina ( arată şi grăpată de cu toamna ), a pregătit şi a aliniat straturile. Aurica a vânturat sămânţa adunată anul trecu, a făcut răvaşe cu urmaru, a sămănat de răsad, a acoperit cu mâna, a finisat cu mătura de paie şi a bătătorit pământul cu scândura ei specială. " Acum poate să dea Dumnezău Drăguţu ploicică, să crească răsadul mare...  Doamne ajută să facem ceapă frumoasă, făţoasă şi gustoasă!"



Capitolul 2 / Rasaritul si udatul.
 Sfarsitul lui martie. S a incalzit vremea, in sfarsit! Astazi Aurica a dat la o parte "nailoanele" care protejeaza rasadurile si a inceput sa stropeasca firicelele verzi, firave! A potolit setea si la arpagica si a lasat gradina in liniste, sa o dezmierde soarele si vantul de primavara!


Capitolul 3 / Prima sapa a rasadului
Aurica a scos la inceputul lui aprilie nailoanele de pe straturile ei in care a semanat ceapa. Dupa doua zile a bagat prima sapa. Ca sa poata creste rasadul liber, aerisit, frumos si vesel. Zice ca a semanat rar, ca sa se faca devreme si "de omenie"...



Capitolul 4 / Straturi curatate dupa ploile de mai
A plouat bine la inceputul lui mai. Cum au stat siroaiele, Aurica a intrat in straturi sa le curete, sa nu apuce sa napadeasca buruiana dupa ce da soarele. A crescut falnica si arpagica si ceapa de rasad si usturoiul... "i merge binisor la gradinuta noasta, Doamne ajuta!"


Capitolul 5 / Rasaditul la sfarsit de mai... 

O vorba din batrani ramane inca sfanta: "rasadul de ceapa trebuie sa petreaca in strat cel putin o noapte din mai". Asa ca toata lumea se grabeste sa puna in gradini si in camp. Rasaduri din Mandra au aparut deja pe piata. Impaturite frumos in ziar, ca pe vremuri...  Aurica pregateste si ea rasadul pentru cultura proprie: scoate ceapa din straturi, o alege, ii curata mustatile si varfurile. A plantat cele 3 straturi de unde a scos rasadurile si apoi a impachetat pentru lotul de la Iaz...


Apoi porneste cu Vetuca, sora /sa, si nepoatele, la locul din Iazul Broaştii. Aici Ilie, barbatul dumneaei ii face straturile, baga urmarul si se apuca de treaba. La 7 fara 10 dimineata, primul rand de ceapa rasadita se inalta deja in soarele sfarsitului de mai... Au pus 24 de straturi! Peste 6200 de fire de ceapa...



Episodul 6 / intre timp a aparut si ceapa de samanta



Episodul 7 - ceapa de samanta in floare:)





Episodul 8 - culegerea sămânţei de ceapă şi punerea ei "bine", pentru a fi semănată în primăvara următoare





....................................................................................................................


Gradina 
din acelasi punct ... prin anotimpuri

martie...

aprilie...

mai...

iunie-iulie...


septembrie...

4 comentarii:

  1. Abia acum am descoperit acest blog. Am ramas fara cuvinte, sunt foarte incantata. La cat mai multa scriere!

    http://jurnalsprematuritate.blogspot.com/2010/12/romania-la-tara.html

    RăspundețiȘtergere
  2. bihoreanca

    buna ziua,

    ma bucur sa bad un blog in care sunt prezentate lucruri / obiceiuri romanesti si mi-as dori sa mai traiasca bunicii mei.

    Am gasit blogul cautand dupa ceapa rosie de Fagaras.Poate parea neobisnuit, dar as vrea sa cumpar si eu seminte si ceapa rosie de Fagaras.Ar fi cineva sa imi trimita prin posta, cu plata ramburs, ceapa si seminte autentice? doar pentru o gradinuta .Anul acesta as vrea sa experimentez gradinaritul.

    Puteti sa nu postati comentariul , dar v-as ruga sa imi dati un raspuns la intrebarea mea.

    La cat mai multe postari interesante si inedite!

    RăspundețiȘtergere
  3. bihoreanca, incercam la anul - acum este tarziu si nu avem nici rasad indeajuns:) multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bihoreanca,
      e tarziu sa pun seminte de ceapa rosie?
      Anul trecut am pus arpagic(ceapa obisnuita), niste usturoi, ardei capia rosu si multe rosii. Anul asta sper sa ma pot ocupa mai bine de gradinuta, fiind al doilea an de gradinarit, desi pamantul pe care-l lucrez nu e asa bun ca si ce se vede in pozele dvs.
      Daca se poate sa imi trimiteti niste seminte de ceapa rosie va rog sa imi raspundeti aici cu detalii de pret, si incercam sa luam legatura pentru expediere.

      Ștergere