Tăiatul porcului de sărbători
la ai lu Gheorghe Didu după şură...
Nu stiu, zău, cât om mai avea parte de astfel de momente. Bătrânii ni se duc unul câte unul, iar noi ne mutăm cu tradiţii cu tot în supermarket. Am zis că merită să facem o micuţă cronică de eveniment, aşa că ne-am înfiinţat la "Moşu" acasă, cu noaptea-n cap. Iarnă grea, omătul mare, minus 7 grade Celsius şi o familie adunată până la ultimul membru... Moşul e vânător. A învăţat meseria de la taică-su şi acum îi învaţă şi pe ai lui... Dar nu ştie cît o să se mai taie porci de Crăciun la el după şură. Vremurile ăstea nu prea mai sunt ce-or fost. A pus un strat de paie şi apoi l o pârlit cu o lampă cu gaz ...
" Porcul ăsta o avut aproape 230 de kile. Abgia l am mişcat... S-o rupt şi caprele de hier ce ţâneau scândura... Da m-i haznă că o avut slănină bună..." Au fost cu toţii să ridice la el. Băieţii Mihai şi Cristinel, nepoţii Tudor, Claudiu , Ionuţ şi Georgi, ginerele Dragoş. Vecinul Lucă şi nepotul Dan. Şi tot a mai fost nevoie şi de nurorile Mihaela şi Corneliţa... Până la urmă l au mutat pe o scândură curată ca să se apuce de despicat, ca la carte! Maţele se spală la valea din spatele sau din faţa casei. Bunica împreună cu Corneliţa şi Cristina au în grijă treaba asta...
la ai lu Gheorghe Didu după şură...
" Porcul ăsta o avut aproape 230 de kile. Abgia l am mişcat... S-o rupt şi caprele de hier ce ţâneau scândura... Da m-i haznă că o avut slănină bună..." Au fost cu toţii să ridice la el. Băieţii Mihai şi Cristinel, nepoţii Tudor, Claudiu , Ionuţ şi Georgi, ginerele Dragoş. Vecinul Lucă şi nepotul Dan. Şi tot a mai fost nevoie şi de nurorile Mihaela şi Corneliţa... Până la urmă l au mutat pe o scândură curată ca să se apuce de despicat, ca la carte! Maţele se spală la valea din spatele sau din faţa casei. Bunica împreună cu Corneliţa şi Cristina au în grijă treaba asta...
Corneliţa, una dintre nurori, bucătăreşte nişte cârnaţi care fac cât bugetul întreg al Ministerului Turismului sau culturii noastre gastronomice...
Urmează Pomana porcului! Nimic nu i mai bun ca masa pe care o pregăteşte Mihaela, în ziua tăiatului porcului. Pune şi o faţă de masă veche de mai bine de 50 de ani, lapte acru, lapte dulce, taie mămăliga cu aţă, tocăniţa de carne, varză murată, scoverzi şi ţuică de prune...
APOI NE AM MUTAT ATENTIA SPRE PIVNITA SI AFUMATOARE...
Unchiu Vasile, Dzeu sa-l ierte, era al mai specialist intaiatul porcului. Eram copil si in casuta mirosea urat de la toate fierturile asa ca avem voie sa stau afara cu barbatii le taiat porcul.
RăspundețiȘtergereToba, lebar, carnati si slana ca la Mandra n-am mai mancat. Recunosc carne la borcan am mancat la Malu' cu Flori si era mai ceva ca aia de-o scotea matusa Nisca sin camara vara la pranz si-o trantea langa niste ochiuri.
Fata Fii lu` Alexe.