" Eu sunt de aici si trebuie sa demonstrez ce se poate face intr-o tara unde se zice ca nu se poate face nimic "

joi

valea mare - inundatii

pe trotuar in Coton...

ciurda la trecatoarea de la Comsa...

la Maria lu Traian...



  un filmulet in curte la Ionica a lu Vica
(nici oamenii harnici, cu gospodarii frumoase si ingrijite, nu au scapat )

...................
Sfarsitul lui iunie 2011. Ploua de cateva zile...  Vecinul lui Pujderca nu a inchis un ochi toata noaptea trecuta: "O plouat intr-una! De pe la 3 azi dimineata ma tot uit la vale cum creste... Pe la 7-8  o inceput sa iasa lumea din curti, sa se agite de pe la primarie, apoi or vint si masinile de pompieri, ca la pod o iesit apa din matca si prin Coton i-o inundat".  In sus, pe ulita spre Toderita nu o iesit niciodata apa in pivnite. Acum, din toate curtile se aud motoarele pompelor care scot apa din beciurile inundate. Astazi curgeau suvoaie pana si de pe coasta, in suri. "Cu puterea lu Dumnezau nu te pui - o data vine un val si ia tot! Apa ii mai periculoasa ca focul... ca focul il mai stingi cu apa, dar la puhoiul de apa nu te poti tane cu foc". Barbatii mai curajosi si mai curiosi or plecat pe camp si reveneau cu vesti proaste. Culturi intregi erau sub apa, se rupsesera diguri, canalele toate dadeau pe dinafara... Unele femei plangeau dupa munca de o primavara in gradinile lor micute, copiii alergau fascinati dintr-o parte intr-alta. Altii se bucurau : " I bine ca se intampla asa, abia ies vecinii la poarta, cum nu au mai iesit demult. Povestesc, se ajuta, traiesc impreuna un nacaz... E incercare de la Hal de Sus care ne-o rabdat destul la cat de ticalosi suntem. " Oamenii stiu ca nu e vina nici a primarului, nici a secretarului, nici a lor, o iau ca pe o incercare de la Dumnezau Dragutu - si in fata lui si a furiei apelor nu te poti pune cu toate utilajele, proiectele, asanatul, indiguitul sau te miri ce alte lucruri marunte in fata unui val care poate curata tot in cale. Batranii isi fac cruce si multumesc "ca n-o fost chiar asa de rau - ne-O iertat si de data asta!" 

 la Comsa in capul satului...
vedere spre drumul vitelor...

la Pod, spre Coton...


pe ulita la Ionica a lui Vica...





Coton...



la punte, spre hudita Bisericii...

pe ulita in sus, spre Toderita...







la Vacom...

ciurdarii pleaca sa aduca ciurda

 trecatoarea de la Comsa din sus e destul de periculoasa cu valea asa de mare. Animalele sunt speriate, se inghesuie unele intr altele si traverseaza incet, avand grija in primul rand de vitei








5 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog in general si in special pentru acest documentar despre inundatii! Pozele sunt foarte expresive.

    RăspundețiȘtergere
  2. saracii oameni.deja viata e grea mai vin si astea pe capul lor .doamne ajuta-i!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ca pagubele sa fie mai mici ar trebui ca toti mandrenii sa mai puna si osul la lucru adica sa-si mai faca curat in fata si in spatele caselor sa-si curete santurile nu sa dea vina pentru orice pe PRIMAR si sa nu se mai bucure unul de raul altuia

    RăspundețiȘtergere
  4. haha, uite-l si pe anonimul asta, pupator in fund de autoritati locale, care comenteaza aici, mai sus. S-or fi simtit autoritatile cu musca pe caciula si trimit catelusii la "prestat" comentarii? Eu am citit aici un articol in care oamenii care il scriu, nu dau vina pe nimeni! In general blogul asta e unul extrem de pasnic din cate il stiu eu, cu povesti faine de pe la noi, cu fotografii din diverse momente. Un fel de monografie la zi. Unde are cineva treaba cu Primarul care este? Stai sa mai citesc o data! Sa nu sar degeaba la gatul bietului catelus anonim... Pana atunci nu ma provocati legat de curatenie si de oamenii care iau bani de la stat sa presteze munca in folosul comunitatii si nu ii vezi nicaieri, decat... Mai bine tac si recitesc. Raman si eu tot anonim:)

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa va rog, pe ambii anonimi, sa nu cadem in derizoriu cu astfel de comentarii! Daca o sa continuati, ma vad nevoita sa cenzurez aceste puncte de vedere, avand in vedere faptul ca nu sunt in concordanta cu ceea ce se doreste aceasta pagina de Internet! Sunteti pe un blog cu conotatii pozitive, povesti si imagini care se doresc amintiri, nu samanta de scandal! Multumesc! Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere