" Eu sunt de aici si trebuie sa demonstrez ce se poate face intr-o tara unde se zice ca nu se poate face nimic "

miercuri

dansatori de demult...

Căluşarii şi Ansamblul de dansuri din Mândra
acum mai bine de 60 de ani ...

Ilie a lu Cojocaru a stricat cuptorul de pâine din căsuţa de jos, a spart zidul dintre camere şi a făcut un salon domnesc, de toată frumusetea. Termopane, parket, colţar... Dar n-a renunţat de tot la el, aşa că a făcut în curte unul, combinat cu un grătar pentru sfârşitul de săptămână, când vin copiii acasă de la Sibiu... piatră de râu, fier forjat...
Pentru salon, a ales două tablouri, pe care le-a mărit după poze vechi, la care ţine foarte mult. Una cu Ansamblul de căluşari, din care a făcut parte prin 1946, şi una cu Ansamblul de dansuri populare, unde el şi nevasta lui, Aurelia Taflan, au jucat ani la rând, pe la toate festivalurile de la Cântarea României, de sărbători in sat si la horele din toată Ţara Făgăraşului.
.................................................
Descifrăm cu Aurica, fotografia din 1946: "Vai, păi Ile să hi avut aici v-o 12 ani... Io eram mică, atunci. Treceau ruşii pe drum, mama ne urca în pod şi ne închideam acolo. Ruşii strigau la poartă : hazaica, hazaica (nevastă) şi, de se porneau, ne luau şi caii şi pe mama dacă o găseau. Tata era în război... ce vremuri grele! Şi băieţii totuşi jucau de sărbători căluşaru. Il învăţau la şcoală"  

 De la stânga la dreapta, pe rândul de sus : Ionică Taflan (fratele Silvichii lu Ionică - a lu Plăcintă), Ilie Taflan (a lu Cojocaru), Ion Bera (a lu Livia lu Sică), Gheorghe Răibuleţ (a lu Pilu)
de la dreapta la stânga pe rândul de jos: Ion Chima (a lu Bodogoş), Nicu Popa (a lu Ioje), Nicolae Cocan (a lu Pătrînjel)

...........................................

"Astalaltă poza îi din 1965. Eram în părechi, familii. In port bătrânesc. Femeile cu căiţă cu pomeselnic, ie cu mâneci alese şi cu poale, plantică, chieptar, crătinţă de postav în spate şi şurţe roşii cu bojori în faţă. Eram încălţate cu cizme bătrâneşti. Bărbaţii tot cu cizme, cămaşi, chieptare - de care făcea tata socru, cioareci şi şerpare."


De la stânga la dreapta : Ion şi Maria Cucu ( a lu Cuculeţu), Nicolae şi Rafira Cocan (a lu Pătrînjel), Valeriu şi Maria Comşa (a lu Pătru), Costică şi Viorica Taflan (a lu Sociu), Nicolae şi Elisabeta Zară (a lu Şercăianu), Ion şi Maria Taflan (a lu Becu), Ilie şi Aurelia Taflan (a lu Cojocaru), Leonte şi Maria Mihăilă (Ţică a lu Mihăilă), Gheorghe şi Victoria Răibuleţ ( a lu Daghid), David şi Lenica Achim (Chimu lu Vică), Ion şi Silvia Constandin (a lu Luţeanu), Zahiu şi Maria Bera ( a lu Marcu).
.................................................


La Şercăianu am găsit o altă poză cu ansamblul de dansuri cu 10 ani mai înaintea celei de sus, în anul 1955. O comentăm cu Lisaveta: "Primii din dreapta îs Măria şi Ion Cucu (a lu Cuculeţu), apoi Zahiu lu Mitrea cu soţia. Elisabeta şi Nicolae Zară (noi, a lu Şercăianu), Ion Ghioarţă cu educatoarea Doina Sima, Ion Taflan (a lu Becu) cu o învăţătoare de la şcoală, Ion şi Venturia Cocan (a lu Bloj) Ghiorghică al Mocănelulii cu Măria lu Moisoi, Gică şi Silica Taflan (a lu Ciopligan) Şi jos acolo, cu vioara îi Tomiţă muzicantu, a lu Chiva Puii de pe Şez. Acolo era cuibu lor generaţii întregi. Vaaaai da cum cântaa! O ţânut singur o echipă întreagă de dansuri. Când se apuca de cântat, te scula din morţi cu ficioreştile lui... Acum nu mai e un ţâgan muzicant, înăinte veneau de sărbători cu trompetă, trâmbiţă, clanaret, acordeon dis de dimineaţă... "


 

Un comentariu:

  1. Wow!!! E ceva sa iti vezi bunicii cum aratau acum 45 de ani. Alina, jos palaria! Ai facut o treaba excelenta cu "ziarul" acesta. Tine-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere